HET ONDERZOEK

Waar gaat het SMILEY onderzoek over?

Welzijn van de moeder
We gaan onderzoeken hoe emoties van de moeder samenhangen met de leefstijl van de moeder, zoals slaap en voeding. Is het bijvoorbeeld zo dat meer slaap samenhangt met zich fysiek en mentaal beter voelen tijdens de zwangerschap? Ook gaan we kijken of het welzijn van de moeder een invloed heeft op de ontwikkelende baby. Kan het bijvoorbeeld zo zijn dat een baby meer huilt als de moeder zich minder goed voelde in de zwangerschap?

Ontwikkeling van de baby
Ook zijn we geïnteresseerd in de ontwikkeling van de darmbacteriën van het kind. De samenstelling van darmbacteriën wordt met name vroeg in het leven bepaald. Wij gaan onderzoeken of het welzijn en de gezondheid van de moeder hier invloed op hebben. Is het bijvoorbeeld zo dat de darmbacteriën van de baby anders zijn als de moeder veel sliep en zich goed voelde tijdens de zwangerschap?

Wat houdt deelname aan het SMILEY onderzoek in?

Het SMILEY onderzoek start als u rond de 18 weken zwanger bent en loopt door tot uw kind 3 maanden oud is. Als u nog geen 18 weken zwanger bent, kunt u zich wel al aanmelden voor het onderzoek. Het grootste deel van het SMILEY onderzoek wordt door u zelfstandig thuis uitgevoerd. Tijdens de zwangerschap vult u een aantal vragenlijsten in en verzamelt u twee keer een beetje ontlasting. Daarnaast nodigen we u uit voor een bezoek aan ons Baby and Child Research Center in Nijmegen. Na de geboorte volgen nog een aantal vragenlijsten, verzamelt u een beetje ontlasting van uw baby en nodigen we u en uw baby nogmaals uit naar ons baby lab. Beide bezoeken vinden plaats in onderzoeksinstituten waar geen patiëntenzorg voorkomt en worden alleen ingepland indien mogelijk (gezien de huidige situatie rondom het coronavirus in Nederland). Wij doen er alles om uw deelname aan het SMILEY onderzoek prettig te maken:

  • €100,- vergoeding voor deelname
  • Leuke cadeautjes voor u en uw baby
  • Reiskostenvergoeding voor beide bezoeken

Door wie wordt het onderzoek uitgevoerd?

Het SMILEY onderzoek wordt uitgevoerd het Developmental Psychobiology Lab, een onderzoeksgroep van het Radboudumc, geleid door Professor Carolina de Weerth. Wij bestuderen hoe factoren vroeg in het leven bepalend kunnen zijn voor gezondheid, gedrag en welzijn op de lange termijn. We kijken onder andere naar de rol van de vroege omgeving, zoals waar een baby de eerste maanden na de geboorte slaapt of het type opvang dat een baby krijgt als de ouders werken.

Meer informatie?